Ne vegyél nekem ajándékokat, és én se veszek neked

Kedves családom, barátaim, kollégáim és a többiek!

Idén nem fogok karácsonyi ajándékokat vásárolni, és nem is fogadok el ajándékokat senkitől. Kérlek, tartsátok tiszteletben a kívánságomat, és ne vegyetek nekem semmit az idei karácsonyi ünnepek alkalmával.

Miért? Mert csatlakozom a Karácsonyi Klímasztrájkhoz.

A klímaváltozás valós, és csak nagyjából 10 évünk van, hogy megállítsuk a katasztrofális és visszafordíthatatlan károkat. Sok kormány még mindig nem veszi komolyan ezt a fenyegetést, és nekünk minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy felhívjuk rá a figyelmüket. Amikor a gazdasági bojkott bevételkiesést okoz, arra a politikusok és a nagyvállalatok is felfigyelnek. A bojkottok segítettek véget vetni az apartheidnek a Dél-afrikai Köztársaságban és a szegregációnak az Egyesült Államokban.

Adósságokba verjük magunkat azért, hogy kelletlenül fogadott ajándékokat vásároljunk, amiket aztán sosem használnak, visszavisznek a boltba, vagy eldobnak, és mindezzel több millió tonna hulladékot termelünk. Abba kell hagynunk az esztelen fogyasztást és hulladéktermelést, csak azért, mert ez a „hagyomány”. Sok ilyen hagyomány puszta reklámfogás, nem pedig valódi, régóta fennálló szokás.

Hozzunk létre új hagyományokat, amik az egymással eltöltött időn alapulnak, ahelyett hogy szemetet vásárolnánk, aminek egyikünk se örül igazán, és amire nincs is szükségünk. Kérlek, csatlakozz hozzám, és fogadd meg, hogy az idei karácsonyi ünnepekkor se nem vásárolsz, se nem fogadsz el ajándékokat. Továbbítsd ezt a blogbejegyzést másoknak is, hogy ők is halljanak róla.

Ajándékozz inkább jövőt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: